Kategorier
Datorer

Välj säker programvara

Hur ska man tänka då man köper programvara och hur ska man veta vilka program som är viktiga att ha – och vilka man kan vara utan? Det första man ska veta är att dina behov ser väldigt annorlunda ut mot hur andras behov är. Vi använder datorer olika mycket och till olika saker.

Har man exempelvis ett liv där man arbetar mycket med sin dator och är van att jobba hemifrån så måste också den programvara man köper ge tillåtelse till detta. I sådana fall duger kanske inte de vanliga standardlösningar som finns inom Microsoft Office, där kanske man måste upp några nivåer för att få den ökade flexibilitet och de funktioner som underlättar vardag och arbete.

Risken finns alltid – oavsett behov – att man köper för mycket eller för lite i förhållande till vad man kommer att använda. Båda exemplen är onödiga – och båda är också ganska enkla att förhindra.

Fördelar med ny programvara

Genom att välja att köpa billig programvara från leverantörer som kan bistå med goda råd så kan man också guidas till bättre val. Du kan exempelvis chatta och förklara vad du söker och vad du absolut måste ha – baserat på detta kan sedan olika förslag på programvara presenteras för dig. En annan fördel med att köpa programvara via nätet är att det ofta finns teknisk support 24/7. Något som är väldigt bra och då i synnerhet vid en uppstart och då den nya programvaran ska börja implementeras i exempelvis ett affärssystem hos ett företag.

Säkerhet är en av de absolut viktigaste frågorna då det kommer till programvara. Har du äldre versioner av Office så är det läge att byta – även om du tycker att dessa fungerar toppen. De nya versionerna är betydligt säkrare och förhindrar dagligen en massa cyber- och virusattacker som äldre versioner inte kan parera på samma sätt. Du får utöver detta också, då du väl lärt dig, en massa fina funktioner som kan hjälpa dig att ta nästa steg – oavsett vad du använder din dator till.